#23 Sexberoende del 2 - med Erik Sundby, DBK

I det här samtalet, det andra av två samtal med Erik Sundby, verksamhetsansvarig på DBK Stockholm, pratar vi vidare om sexberoende och relationsberoende.

Vi fortsätter att gå igenom resterande beteendetyper inom sexberoende och Erik berättar mer om de vanligaste typerna av sexberoende just i Sverige.


Denna gång går vi lite närmare in på det som kallas sexuell anorexi - men också om att vara anhörig till någon som har ett sexberoende. I den behandling som DBK kallar för "parprocessen" får den med sexberoende och partner tillsammans tillfriskna, individuellt och som par. En klar majoritet (85%) av de par som genomgått parprocessen väljer att fortsätta tillsammans, ca 15% väljer att lämna relationen men då efter en väl genomarbetad process och i ett grundat beslut.

Erik svarar också på en lyssnarfråga: hur kan jag som barn till en person med sexberoende komma igenom det traumat?


Enligt Erik är det oftast så att det behövs stöd utifrån, då det är svårt att klara av att läkas ifrån skadorna i sin ensamhet. Han ställer sig också frågan, har denna förälder tagit ansvar för sitt beroende, har personen som ställer frågan fått upprättelse?


Och, hur kan vi läka sorg - även om vi inte har fått upprättelse? Jo - vi ger oss själva den upprättelsen! Vi tar oss igenom sorgeprocessen - och behöver också kunna känna igenom ilska och utrycka den i ett tryggt rum, med stöd.


Hör Erik berätta mer om sina tankar om att läka sorg, ilska och bli fri att leva vidare därifrån. upplev

Dela gärna inlägget med ditt nätverk och kom ihåg att tipsa om podden till dina vänner och bekanta!

Sist men inte minst - hör gärna av dig med dina tankar!

Läs också mer om sexberoende på dbksverige.se

Tove Eloa Öberg

Popcornpodden.se

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla