#26 Unga & droger - Håkan Fransson

Uppdaterat: 13 nov. 2020

"Varför är det fler som dricker alkohol än vad som är ute och kör med morsans bil när det är 18-årsgräns på båda två?"

Håkan Fransson är socionom och arbetar som drogförebyggare på Öckerö kommun.


I det här avsnittet delar Håkan och jag ett samtal om vuxnas attityder till alkohol och droger, och om hur det påverkar barn och ungas tillgång. Sedan många år arbetar han med något som kallas Öckerömetoden - en framgångsrik metod i att arbeta med drogförebyggande arbete. Såhär sammanfattar Håkan just Öckerömetoden:


"Vad vi gör, det är att skapa lite ångest hos föräldrarna. 'Detta är alltså gôr-allvarligt!' Sen ger vi enkla redskap: gör du såhär och såhär och såhär, så är risken mycket, mycket mindre att ditt barn ska börja med droger."Håkan berättar mer om riskerna med att börja med alkohol och tobak tidigt i livet, så som att tidigare utveckling av beroendesjukdom och ökad risk för droganvändning.


Det är bara de som röker och dricker, som provar narkotika i stort sett.

Vi pratar alkoholnormer - bland ungdomar och hos oss vuxna. Hur är det i ditt liv - om du avstår alkohol, vilka frågor och vilket bemötande får du då?


Vi pratar om föräldraskap - om att barn testar gränser och övar självständighet. Hur står vi kvar i ett tryggt föräldraskap genom uppväxtens olika faser och prövningar?


Det viktigaste i mitt liv, varför jag i stort sett är född, det är för att jag ska utrota ungdomsfylleriet i Sverige.

Håkan berättar om vart han hämtar kraften och energin att driva det drogförebyggande arbetet med hela hjärtat - inspirerande och gott att lyssna på, oavsett vad just du ägnar dagarna åt, du som lyssnar!


Själv berättar jag lite kort om min egen historia och personliga ingång till ämnet, då av en mina tre bröder, Niklas, blev knivdödad sommaren 1997.


Niklas blev 25 år gammal - själv var jag knappt fjorton år. Mannen som dödade min bror, hade i tidig ålder fått börja dricka alkohol hemma med sina föräldrar. Det är såklart ett undantag - tack och lov - att det går så fel, som det gjorde för min bror och för den man som dödade honom. Men likväl hände det - och det skulle ha gått att faktiskt undvika - och går att undvika framåt.


Så - därför är det här avsnittet ett som ligger mig varmt om hjärtat - då Håkan och hans kollega Christine ju driver ett så otroligt viktigt arbete!


Lyssna gärna och kom ihåg att dela avsnittet till dina vänner och bekanta, privat och i jobbet.


Acast


Spotify


Följ Drogförebyggarna på Öckerö och maila gärna Håkan dina tankar på hakan.fransson@ockero.se


Följ också gärna Popcornpodden på Facebook och på Instagram - tagga inläggen i stories och skicka vidare i dina flöden, vettja!


Sist men inte minst - tack för samtalet, Håkan. Det var himla kul - och heja dig, fortsätt vara ett fenomen! ;)


Tove Eloa Öberg

Socionom

Popcornpodden.se
PS.

När Håkan och jag möts i det här samtalet, i skiftet september-oktober, har regeringen ännu inte infört restriktioner kring alkohol på uteserveringar efter klockan 22.00. Precis dagarna innan publicering av avsnittet, ger Stefan Löfven och Lena Hallengren just beskedet att förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22.00, perioden 20 november till februari 2021.


Läs mer om Öckerömetoden här!78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla