Gästblogg: Kanske har du inte ett pengaproblem? - Robyn Dahlquist

I Popcornpoddens 44:e avsnitt möter du ekonom Robyn Dahlquist. Robyn driver sedan några år kontot @ekonomenstips på Instagram.


I det här avsnittet pratar vi om att ha - eller skapa sig - ett ekonomiskt självförtroende och om det här med att slösa och spara. Vi pratar om det här med att börja investera - hur gör man? Och inte minst, kommer vi också in på det där med att tänka smart kring ekonomi - även när du är nykär som sällan förr!

Här nedan hittar du ett gästinlägg skrivet av Robyn - läs det gärna, lyssna på podden här. Vi vill gärna höra dina tankar om det vi delar i samtalet! Du hittar oss på @ekonomenstips och på @popcornpodden på Instagram!


 

Gästblogg: Kanske har du inte ett pengaproblem? Skribent: Robyn Dahlquist

Du har dåligt med pengar. Men ingen budget i världen kommer att hjälpa dig. För problemet ligger inte i dina svårigheter att handskas med pengar, utan i din relation till andra människor och i grund och botten till dig själv.


Det spelar ingen roll om du fokuserar på vad du köper och hur mycket du spenderar, om du glömmer bort att titta på varför du spenderar dina pengar.


Frågor att ställa sig:
  • Är du mer medveten om andra personers känslor än dina egna?

  • Ger du konstant? Är du inte bekväm med att ta emot?

  • Finns det en underliggande rädsla i ditt uppoffrande?

  • Är du rädd att personer kommer lämna dig om du inte ger av dig själv?

  • Fokuserar du på den andra parten för att slippa fokusera på dig själv?

Du ger mer av dig själv än du har råd med. Både när det kommer till pengar och tid och energi. Du har lärt dig att kärlek är självuppoffrande. Du sätter alla andra före dig själv. Om du ska älskas behöver du prestera. Du behöver betjäna, uppträda och behaga motparten. Du behöver köpa dyra presenter. Bjuda i baren. Du behöver hjälpa andra personer med sina skulder eller pengaproblem. Du behöver hjälpa andra personer att nå sina mål. Du tar inte det jobbet du vill för att din partner ska kunna ta det jobbet hen vill ha. Du tar dig an en massa uppgifter på jobbet och i hemmet. Du styr upp middagar, ordnar och fixar på alla håll och kanter. Du glömmer bort dina egna drömmar och mål och fokuserar istället på att stötta andras mål och drömmar. Du kan inte säga nej till någons wants, fast du inte ens har mött dina egna needs.Kontrollbehov

Du vill ha kontroll över andra människor och kunna styra deras uppfattning och intresse av dig. På så sätt försöker du anpassa dig själv och ditt beteende för att uppnå det. För att kunna bli accepterad och få vara med i gemenskapen. Det är viktigt att vara accepterad och populär. Du ger upp dig själv och den du är för att passa in i idealet hos den andra personen. Du söker den kortsiktiga kicken av att vinna den andra personens acceptans i nuet. Men om du tagit bort vissa sidor, ändrat och lyft fram andra så att inte längre representerar den du faktiskt är, kan det aldrig vara en äkta, djup anknytning.
Du är tillåtande, tolerant. Du vill behaga, tillfredsställa, blidka. Om du blir för besatt av att vinna den andra personens acceptans och plötsligt fokuserar mer på den personens behov, glöms dina egna behov bort. Om du sätter dig själv och dina behov i andra hand, visar du andra människor att det är okej att sätta dig och dina behov i andra hand. Din lycka är beroende av andras lycka. Du gör allt för att andra ska vara lyckliga. Du räddar dem från negativa händelser, och du städar upp efter deras misstag.

Att som kvinna ha ett fokus på att göra partnern lycklig är något som inpräntat i oss från populärkultur, Hollywood och Disney. Lilla sjöjungfrun ger upp sin röst för att få prinsen. Belle ger upp sin äventyrslust och sätter sig själv som fånge i sin fars ställe, trots att han vädjar och säger att han är gammal och har levt sitt liv. I nöd och i lust, det som är mitt är ditt. Det är romantiskt och fint att tänka på andra och att sätta andras lycka först. Att vara osjälvisk.I boken ”7 goda vanor” pratar man om olika beroendeförhållanden. Där är du en ”förlora/vinn” – du förlorar så att andra kan vinna. Personer av typen ”vinn/förlorare” – jag vinner och du förlorar – kommer söka sig till dig som en haj luktar till sig en droppe blod i ett hav. Ni är en perfekt match. De älskar dina svagheter och kan utnyttja dem. De vet om att du kommer sätta andras åsikter om dig själv främst, och de vet att de kan spela på ditt dåliga samvete och skuldkänslor. Din vilja att alltid framstå som bra i andras ögon. Att framstå som en person som ställer upp för andra, är generös och osjälvisk. Om personen hotar med att du inte är det om du inte gör det ena eller det andra kan personen få sin vilja igenom. Du gör vad som helst för att bevara friden. Problemet är att när du går med på saker bara för att behålla friden, begår du övergrepp mot dina egna gränser. Du är villig att själv vara obekväm för att andra ska slippa vara obekväma.

En förlora/vinn-person undertrycker och begraver känslor. Dessa kan dyka upp genom psykosomatiska besvär, eller leda till förbittring och cynism.

Undergivenheten kommer från en plats av rädsla. Att någon annan ska ta besluten känns tryggare. Då slipper du fokusera på dig själv och dina egna mål. Du slipper ta ansvar.Var detta intressant? Vill du läsa vidare? Sök efter medberoende eller otrygg anknytning och självuppoffring.

Det här är den första i en serie av inlägg, där din dåliga ekonomi inte beror på att du är dålig på ekonomi, utan endast en konsekvens av ett annat problem du har. - Robyn Dahlquist

Inlägget ovan är skrivet av Robyn Dahlquist och publicerades ursprungligen på hennes hemsida 2021-03-14.


 

Jag som leder Popcornpodden heter Tove Eloa Öberg. Jag är socionom med över tio års yrkeserfarenhet inom socialt arbete med fokus särskilt på psykisk ohälsa, hälsa och sjukdom, liksom hälsofrämjande arbete och ledarskap. Sedan flera år driver jag eget företag (x2) med fokus på inre hälsa, personlig och andlig utveckling inom Akka Meditation - liksom ledarutveckling för inre hållbarhet inom Energiakademin. Popcornpodden är min kreativa lekplats som ger meningsfulla möten, på flera sätt. Vad ger dig mening, vad driver dig? Kontakta mig gärna om du vill ta del av någon av mina tjänster eller samarbeta på något sätt! Sist men verkligen inte minst: tack Robyn, för ett fint möte med dig och för ditt sköna Insta-konto! Vänliga hälsningar, Tove Eloa Öberg Visby SMS: 0739-136331 E-post: toveeloa@popcornpodden.se

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla