Gästblogg: Att leva bredvid tvångssyndrom/OCD - AnnKatrin Noreliusson

Den här veckan möter vi en driven kvinna i Popcornpoddens 45:e avsnitt: AnnKatrin Noreliusson. Nedan hittar du hennes gästinlägg här på bloggen! AnnKatrin är NPF-coach med inriktning anhöriga till personer med OCD. Hon driver också både Familjebalanspodden och Tvångspodden. I det här avsnittet berättar hon mer om både det psykiatriska tillståndet OCD, eller tvångssyndrom som det heter på svenska.
AnnKatrin berättar också särskilt om hur det är att vara anhörig till en person som har tvångssyndrom. Vad är viktigt att tänka på för att själv klara av vardagen och må så bra som möjligt? Det är också ett samtal om värdet av att ha ett anhörigperspektiv inom vård och omsorg - och dessutom berättar AnnKatrin om den bok som hon just nu håller på att färdigställa! Missa inte detta viktiga och givande samtal - och AnnKatrins gästblogginlägg här nedan! Dela det gärna vidare i ditt nätverk! Du hittar AnnKatrin på https://familjebalans.se/ och kan även följa henne på Instagram på kontot @ocdhjalpen_for_anhoriga Tagga gärna både AnnKatrin och @popcornpodden i ett inlägg där du tipsar om dina bästa sätt att skapa rum för återhämtning! Själva poddavsnittet hittar du här på hemsidan och på Spotify till exempel.


 


Gästblogg: Att leva bredvid tvångssyndrom/OCD

Skribent: AnnKatrin Noreliusson
I ett antal år har det liksom växt ett behov av att skriva en bok, en anhörigguide för de som har familjemedlem med tvång/ocd. Ett från början ogreppbart och stort projekt. Jag har aldrig sett mig som en skrivande människa. Jag är en pratare. Att prata och berätta går av sig själv. Så att starta podcast kändes jättelätt när jag jämförde det med att skriva. Men det inre trycket av att formulera den bok jag själv letade efter när min son diagnostiserades med tvång behövde formas.

Jag har sett min son plågas av sitt tvång och hur vi andra i familjen också påverkats, jag, hans pappa och ett syskon. När tvånget härjar så är familjen viktig på ett sätt som de flesta inte kan föreställa sig. Vi behöver lära oss hur vi ska agera för att inte göra tvången värre. För de flesta anhöriga med tvång i familjen vill man vara snäll mot den som har diagnosen. Man vill underlätta. Tyvärr är det det som gör tvånget möjligt att frodas och expandera i både tid och kanske i flera tvång. Men om vi gör som vanligt och underlättar kommer vi snart att gå under hela bunten. Att vara snäll på det sättet är det helt felaktiga sättet. Vi ska inte underlätta, det göder tvånget. Det vi först och främst behöver göra är att söka hjälp och i väntan på det sätta sig ner och läsa på.Vad ska du vara uppmärksam på:

  • Du märker en rädsla för att ha skadat någon,

  • Rädd att något ska hända någon av föräldrarna, särskilt den barnet/ungdomen/vuxna är mest tajt med,

  • Mycket oro,

  • Börjar kontrollera dörrar, kontakter,

  • Börjar tvätta sig mer, tvättar om sig,

  • Svårt att komma ur duschen, inte vanlig tonårsdusch,

  • Säger förlåt i tid och otid över sånt som inte är något att be om ursäkt över.


Listan kan göras lång. Kom ihåg att du känner ditt barn och kan se om något förändras.

Ett till kom ihåg, tvång försvinner väldigt sällan av sig själv. Jag vill hjälpa dig att #SkrotaSkammen Och du - det finns hopp, glädje och en framtid.


Varma hoppfulla hälsningar

AnnKatrin Noreliusson familjebalans.se 

Jag som leder Popcornpodden heter Tove Eloa Öberg. Jag är socionom med över tio års yrkeserfarenhet inom socialt arbete med fokus särskilt på psykisk ohälsa, hälsa och sjukdom, liksom hälsofrämjande arbete och ledarskap inom anhörigstödjande verksamhet.


Sedan flera år driver jag eget företag (x2) med fokus på inre hälsa, personlig och andlig utveckling inom Akka Meditation där jag erbjuder enskilda samtal och månadsprogram, cirklar och retreats. Inom ramen för Energiakademin erbjuder jag ledarutveckling med fokus på inre hållbarhet. Popcornpodden är min kreativa lekplats som ger meningsfulla möten, på flera sätt.

Vad ger dig mening, vad driver dig? Sist men verkligen inte minst: varmt tack AnnKatrin. Det du gör är viktigt på många sätt och för många människor! Med värme, Tove Eloa Öberg Visby SMS: 0739-136331 E-post: toveeloa@popcornpodden.se

Stötta Popcornpodden genom att bli en Patreon!


16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla