Meditation, personlig utveckling och ledarskap - med Lasse Lychnell

I slutet av 2021 möttes Lasse Lychnell, doktor i företagsekonomi, och jag för ett samtal om något som vi båda tydligen uppskattar att utforska - om än på lite olika sätt! Nämligen det här med meditation, personlig utveckling och ledarskap.Något halvår innan mötet där i Stockholm hade jag lämnat den fasta chefstjänst jag i flera år haft. Jag och de två team jag arbetade med drev tillsammans med kollegor i organisationen, bland annat den digitala utvecklingen för att nå ut bredare med hälsofrämjande insatser till anhöriga och personer 65+. Parallellt drev jag eget företag med fokus på meditation, ceremonier, andlig hälsa, stress och trauma.

Även om jag ofta försökte (och kanske tidvis lyckades, vad nu ens "lyckas" betyder i ett sådant sammanhang?) att se arbetet som en plats för personlig utveckling och lärande - liksom att ta stöd av meditationen för att hålla som människa och chef, föll det sig så att jag hittade en allt större nyfikenhet i att prova på det där med att driva mitt företag på heltid. När jag för något år sedan som ytterligare ett lager på det hela, fick min son på heltid från tidigare varannan vecka - så var beslutet lite enklare att fatta: företagande på heltid fick det bli, för att skapa mer rum för familjeliv och företag, mer balanserat. Under min tid som chef, och även dessförinnan i ett uppdrag som teamledare och verksamhetsutvecklare, minns jag att jag sökte på ord som "meditation" och "ledarskap" på nätet. Det sökresultat jag minns, är just Lasse Lychnell och hans publikation "When work becomes meditation". Jag minns känslan av hopp och glädje - att någon på självaste Handelshögskolan i Stockholm forskade inom de här frågorna! Att det på något sätt fick bli integrerat, de världar som jag ofta upplevde som ganska skilda åt.


 

Lasse Lychnell är doktor i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och grundare av företaget Being in Business som en brygga mellan teori och praktik.

Om du inte har lyssnat på avsnittet med Lasse i Popcornpodden, rekommenderar jag dig varmt att göra det! Checka gärna in med en kommentar till Lasse eller mig via LinkedIn eller på sociala medier, till exempel på Instagram.


I samtalet vi delar ställer Lasse bland annat frågor som just de här:

Måste ledarskap och arbetsliv handla om att prestera, leverera och knäcka koder för framgång, göra andra nöjda? Eller kan det också finnas utrymme för att må bra och göra skillnad även för andra?

 

Lasse beskriver själv att han "försöker förstå hur ledare integrerar insikter med meditation och personlig utveckling med sitt yrkesliv, och skapa ny kunskap kring det" och säger att det fortfarande är ett ganska outforskat område.

Han fortsätter:Det är en del som börjar meditera och jobba med personlig utveckling, och upplever många positiva effekter av det. Men gör det liksom som två separata spår, som inte riktigt förenas.
Och, för vissa kan det funka bra, men jag upplever att det för många också blir, i längden, en utmaning att hålla isär olika aspekter av liv.
Att det kan finnas en längtan efter att få dem att komma ihop och det är sällan så avancerat som man tänker.


 


"When work becomes meditation", då? Så här säger han själv om den:


Den här artikeln, When work becomes meditation, den handlar om hur många som är intresserade av meditation tänker kanske att arbetet är ett hinder för att meditera. I den här artikeln menar jag då, att arbetet kan vara en väg till fördjupad meditation. Att man använder de situationer som uppstår i yrkeslivet, som en väg vidare inåt.


Så - är du minsta intresserad av meditation, personlig utveckling och ledarskap eller arbetsliv i stort - lyssna på podden och läs mer om Lasses forskning och arbete på Handelshögskolan och i företaget Being in Business! Tack för ett fint och givande möte, Lasse!


Du som läser - dela gärna inlägget vidare och tipsa en vän eller kollega om att lyssna på podden?


 

Jag som leder Popcornpodden heter Tove Eloa Öberg. Jag är socionom med över tio års yrkeserfarenhet inom socialt arbete med fokus särskilt på psykisk ohälsa, hälsa och sjukdom, liksom hälsofrämjande arbete och de senaste åren med ledarskap och verksamhetsutveckling. Sedan flera år driver jag eget företag (x2) med fokus på inre hälsa, personlig och andlig utveckling inom Akka Meditation - liksom ledarutveckling för inre hållbarhet inom Energiakademin. Popcornpodden är min kreativa lekplats som ger meningsfulla möten, på flera sätt. Vad ger dig mening, vad driver dig? Kontakta mig gärna om du vill ta del av någon av mina tjänster eller samarbeta på något sätt! Tove Eloa Öberg Visby SMS: 0739-136331 Epost: toveeloa@popcornpodden.se

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla